Cuti-cuti Malaysia! Semuanya ada...

By: Mohd Zulkifli Husain

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Jun-2006 07:35 Email | Share | Bookmark
SIBU, SARAWAK

Pemandangan di Pintu Gerbang Sibu
Pintu Gerbang Sibu - jangan lupa ambil gambar di sini
Umai paling sedap ada di Sibu.
Jika memandu, kena naik feri di Sarikei
Pemandangan bandar Sibu dari Hotel Tanahmas
Lagi dekat Pintu Gerbang Sibu
SIBU adalah antara bandar yang agak 'happening' di Sarawak. Bandar yang sebahagian besarnya didiami oleh kaum Cina ini agak unik. Uniknya bandar Sibu kerana anda boleh melihat peniaga-peniaga Melayu menjual kuih-muih bersebelahan dengan peniaga makanan/daging babi di pasar malam setiap hari di bandar Sibu. Dan lebih uniknya, signboard berbahasa Cina termasuk signboard jalanraya boleh didapati di mana-mana seolah-olah anda berada di negara China.

Dari Kuching ke Sibu lebih kurang 420 km ataupun lebih 5 jam memandu. Jika anda memandu, anda perlu menaiki feri di Sarikei untuk ke Sibu (sekarang ini mungkin sudah siap jambatan). Penerbangan domestik dari Kuching ke Sibu (MAS RM90 sehala) merupakan pilihan yang lebih tepat dan murah berbanding memandu kerana keadaan jalanraya - tiada lebuhraya dan itulah satu-satunya jalan yang digunakan untuk ke Sri Aman, Sarikei, Sibu, Miri, Limbang dan sebagainya dari Kuching.

Kedudukan Sibu agak jauh dari pantai. Jadi, tiada pemandangan pantai yang boleh anda temui dan tiada juga tempat yang sangat istimewa di sini yang boleh dihighlight, kecuali barang-barang di sini agak murah. Berbanding dengan beberapa bandar di Semenanjung, Sibu boleh dikategorikan sebagai bandar yang besar dan membangun.

Namun, jika anda melawat Sibu, jangan lupa menikmati Umai di Foodcourt Taman Harmoni, Sibu. Umai adalah isi ikan mentah berkuah yang digaul dengan bawang dan dimakan bersama nasi. Ia adalah lauk/makanan tradisional Sarawak dan ada di hampir semua bandar. Namun, umai di Sibu adalah yang paling sedap pernah saya makan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net