Cuti-cuti Malaysia! Semuanya ada...

By: Mohd Zulkifli Husain

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Nov-2006 06:51 Email | Share | Bookmark
PULAU SIPADAN, SABAH

Pantai yang cantik
Asalnya adalah cafe, tapi sudah uzur
Kawasan bot berlabuh
Bahagian hadapan pulau
 
Pelantar jeti
 
 
 
Pemandangan dari chalet lama.
Makhluk halus ni banyak sangat..
 
Kesempatan berkunjung ke Semporna, Sabah memberi peluang kepada saya untuk berkunjung ke pulau tersohor iaitu Pulau Sipadan. Pulau Sipadan terletak kira-kira 1 jam perjalanan bot laju dari pekan Semporna. Untuk berkunjung ke pulau ini, anda perlu mendapat permit DAN sekurang-kurangnya anda perlu menghubungi travel agensi seminggu lebih awal dari perjalanan anda kerana pemberian permit setiap hari adalah terhad kepada setiap travel agensi. Mengikut sumber, tidak lebih 120 orang dibenarkan berada di Pulau Sipadan antara jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang setiap hari dan anda tidak dibernarkan bermalam di pulau tersebut kerana faktor keselamatan selepas kejadian perculikan pelancong oleh kumpulan Abu Sayyaf. Jika anda ingin bermalam juga, anda bolehlah bermalam di Pulau Mabul yang terletak kira-kira 25 min perjalanan bot dari Sipadan.

Kos pakej ke Pulau Sipadan adalah antara RM160 - RM180, bergantung kepada travel agensi yang anda pilih. Kos ini termasuk tiket bot pergi balik, makan minum yang agak tidak terhad serta paralatan snorkling (bergantung budi bicara anda). Kos ini TIDAK termasuk penginapan.

Apa yang menarik di Pulau Sipadan
Pulau Sipadan terkenal di serata dunia sebagai antara destinasi diving/snorkling tercantik di dunia. Jadi, aktiviti dalam air seperti diving dan snorkling adalah aktiviti utama. Tiada lagi chalet, resort, hotel, restoran atau sebarang kedai beroperasi di sini. Pulau ini agak sunyi dan agak tidak terjaga. Jarang ada pengunjung yang melakukan aktiviti pantai seperti berjemur atau bermain-main kerana kebanyakan yang datang hanya untuk tujuan snorkling dan diving sahaja. Bot pelancong juga dilarang daripada diletakkan di tepi jeti/di hadapan pulau terlalu lama. Chalet-chalet lama kini dijadikan tempat penginapan anggota-anggota keselamatan yang bertugas 24 jam. Atas faktor keselamatan, anda juga dilarang ke bahagian belakang pulau ini. Hanya bahagian hadapan pulau yang tidak lebih dari 500 meter sahaja dibenarkan untuk anda bermain-main atau mengambil foto.

Aktiviti dalam air memang menakjubkan. Terdapat banyak kawasan terumbu karang di sekitar pulau untuk snorkling/diving. Namun, keseluruhan tempat dan kecantikan coral adalah lebih kurang sama sahaja. Anda dijamin akan dapat melihat banyak penyu berenang ketika melakukan snorkling/diving. Dan kelibat penyu juga dapat dilihat dengan jelas muncul di permukaan air ketika berada atas pelantar jeti (jika anda tidak mahu snorkling) - selain daripada hidupan marin, terumbu karang serta ikan-ikan lain. Jika anda bernasib baik (ataupung mungkin jadi nasib buruk) anda boleh melihat jerung berenang di bawah anda. Air di sini amat dalam disebabkan kedudukan pulau di tengah laut dan airnya agak sejuk serta berombak. Jika anda kurang biasa snorkling, anda perlu berhati-hati kerana situasi ini boleh menyebabkan berasa mual, muntah dan mabuk.

Pulau Sipadan memang antara pulau terbaik yang pernah saya kunjungi di negara ini. Jika anda berminat, saya mengesyorkan anda ke agensi travel Uncle Chang, Semporna tel: (+6)089-781002 atau 013-8930002, emel: unclechang99@hotmail.com. Perkhidmatan yang diberikan oleh mereka amat berbaloi.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net