Cuti-cuti Malaysia! Semuanya ada...

By: Mohd Zulkifli Husain

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 13-Nov-2006 01:49 Email | Share | Bookmark
PULAU MANUKAN, SABAH

Jeti di Pulau Manukan. Lihat saja airnya sangat jernih!
Pintu masuk ke pulau. Kena bayar lagi RM3 di sini.
Pantainya putih dan bersih.
Pemandangan pantai dari sudut lain
Skuter utk diving jika tidak tahu berenang. RM250 setengah jam
Suasana redup dan tenang...
Batu lagi!
Ini kaw paling hujung apabila anda trekking hampir 2 km
Langit yang membiru dan sungguh gebu...
My fav pic. Lihat 2 pokok hidup ditengah2 batu
Pemandangan sekitar jeti
Sebahagian besar pulau adalah berbatu
Pulau Manukan terletak dalam gugusan Taman Tunku Abdul Rahman (TTAR) di Kota Kinabalu. Pulau kedua terbesar selepas Pulau Gaya ini berbentuk boomerang, antara tempat yang menarik untuk anda lawati ketika berkunjung ke Kota Kinabalu. Ia adalah antara pulau yang paling dekat dengan bandaraya KK dan anda boleh membuat lawatan sehari sahaja.

Untuk ke gugusan pulau di TTAR, anda perlu ke jeti Jesselton Point di bandaraya Kota Kinabalu. Anda boleh memilih mana-mana lima pulau yang ingin anda lawati di jeti ini. Perjalanan bot dari jeti Jesselton Point ke Pulau Manukan mengambil masa lebih kurang 20 min dengan tambang lebih kurang RM30 pergibalik. Perjalanan ke pulau-pulau dari Jesselton Point ini akan dibuat selepas mencukupi sekurang-kurangnya 8 penumpang. Jadi, anda perlu menunggu sehingga bilangan penumpang untuk ke mana-mana pulau cukup.

Pulau Manukan menyediakan kemudahan resort iaitu Manukan Island Resort yang diuruskan oleh Sutera Harbour Resort. Ia menawarkan penginapan chalet single storey dan double storey dari harga RM230 semalaman.

Pulau Manukan mempunyai persekitaran yang cantik serta airnya yang sangat jernih. Aktiviti snorkling boleh dilakukan di sini tidak berapa jauh dari kawasan jeti. Anda perlu lagi membayar tambahan RM3 untuk masuk ke pulau ini. Walaupun sebahagian besar pulau ini agak berbatu namun masih ada kawasan untuk aktiviti pantai dan juga untuk berenang. Selain itu, anda boleh melakukan aktiviti trekking melihat pemandangan alam sekitar sehingga ke kawasan puncak bukit di mana laluan trek memang siap dibina sejauh hampir 2 kilometer.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net